29 juli 2019 is “Earth Overshoot Day”

29 juli 2019 is “Earth Overshoot Day”

Speciaal voor deze gelegenheid publiceert Schneider Electric een “Witboek” in samenwerking met Global Footprint Network

  • Schneider Electric is ervan overtuigd dat het succes van bedrijven op de lange termijn berust op een economisch model dat antwoorden biedt op enkele grote uitdagingen waarvoor de mensheid staat.
  • De Foundation Schneider Electric en de Foundation Solar Impulse gaan samen de strijd aan tegen milieurampen.

Dit jaar valt de “Earth Overshoot Day” al op 29 juli, terwijl deze dag in 2018 pas op 1 augustus viel. Schneider Electric, marktleider voor de digitale transformatie van het energiebeheer en automatiseringen, blijft zich inzetten voor de sensibilisering van de bedrijfswereld met oplossingen voor de ecologische voetafdruk. Het “Witboek”, dat werd gepubliceerd op 22 juli en opgesteld in samenwerking met de internationale organisatie voor de ondersteuning van duurzame ontwikkeling, Global Footprint Network (GFN), beschrijft de gebruikte indicatoren om de welvaart van de mens te ondersteunen en de datum van “Earth Overshoot Day” te verschuiven.

Het partnership tussen de Foundation Schneider Electric en de Foundation Solar Impulse heeft als doel om de ecologische transitie te versnellen en haalbare oplossingen naar voren te schuiven, zodat minstens vijf van de 17 Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties, worden bereikt.

Wat betekent 29 juli 2019 nu precies?

“Earth Overshoot Day” is de dag waarop de mens meer grondstoffen van de planeet heeft geconsumeerd dan de planeet in een jaar tijd kan leveren (globale biocapaciteit). Volgens de organisatie Global Footprint Network, viel Earth Overshoot Day nog nooit zo vroeg als dit jaar, namelijk op 29 juli. Deze datum werpt het licht op het feit dat de mens de biologische grondstoffen consumeert op een ritme dat 1,75 hoger ligt dan dat van de natuurlijke vernieuwing. Hierdoor neemt het tekort van vijf maanden nog verder toen en wordt het natuurlijk kapitaal van de aarde verminderd.

Story image

De trend is omkeerbaar

Bedrijven waarvan het economisch model het welzijn van de mens verbetert en tegelijkertijd de veiligheid van de grondstoffen verhoogt, zullen naar alle waarschijnlijkheid de grootste economische successen boeken op de lange termijn.

Door de wereldwijde koolstofemissies te halveren, zou de ‘Earth Overshoot Day’ volgens het Global Footprint Network met drie maanden kunnen opschuiven. Schneider Electric werkt al twee jaar nauw samen met Global Footprint Network om hiervoor oplossingen aan te reiken. De onderzoeken die beide instanties hebben gevoerd, wijzen erop dat, wanneer 100% van de bestaande industriële gebouwen en infrastructuren zouden worden uitgerust met de technologieën voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie van Schneider Electric en zijn partners, en uitgaande van het feit dat de gewoontes van de mensheid niet veranderen, de wereld de Earth Overshoot Day zou kunnen uitstellen met minstens 21 dagen.

Een indicator van dit type dwingt ons om een externe blik te werpen op onze manier van werken en onszelf te bezinnen. Helpen onze oplossingen onze klanten op een concrete manier om uit deze ecologische overschrijding te stappen? Indien het antwoord op deze vraag positief is, wordt succes op de lange termijn zeer waarschijnlijk. Heel wat investeerders, markten, enz. hechten steeds meer belang aan het feit dat ze deel kunnen uitmaken van de oplossing... En ook de millennials volgen deze trend! ”, verklaart Xavier Houot, Globaal Directeur Milieu Environment van Schneider Electric.
“Een marktleider zoals Schneider Electric, waarvan de strategie is gericht op het efficiënte gebruik van energie en grondstoffen, beschikt noodzakelijkerwijs over een bloeiend bedrijfsmodel dat berust op de wil om te ontsnappen aan de ecologische overschrijding”, voegt Mathis Wackernagel, oprichter van Global Footprint Network, toe.
Story image

Bijdragen aan de ecologische transitie met de Foundation Solar Impulse

De Foundation Solar Impulse lanceerde een inhaalrace om 1000 rendabele oplossingen voor duurzame ontwikkeling te selecteren en ze voor te stellen aan de besluitvormers zodat ze sneller kunnen worden geïmplementeerd.

Er bestaan alvast heel wat oplossingen om de noodzakelijke ecologische transitie te versnellen. De Foundation Schneider Electric, onder leiding van de Fondation de France, werkt al vier jaar samen met de Foundation Solar Impulse om deze 1000 oplossingen te selecteren en ze te voorzien van het label Solar Impulse Efficient Solution. Dit label benadrukt de oplossingen die werden beoordeeld door onafhankelijke experts en die technische innovatie, rentabiliteit en milieubescherming met elkaar verenigen. Het label toont aan dat deze oplossingen voor de strijd tegen de klimaatverandering bestaan en niet moeten worden beschouwd als dure tools. Ze vormen echter wel een fantastische opportuniteit om te groeien op een “schone” manier.

“Door bij te dragen aan dit project via de Foundation Schneider Electric, willen we de mobilisering van onze werknemers versnellen om de oplossingen te onderzoeken, versterken en te implementeren”, verklaart Jean-Pascal Tricoire, Voorzitter-Algemeen Directeur van Schneider Electric en Voorzitter van de Foundation.
“De succesvolle bedrijven van de toekomst zijn de bedrijven die hebben begrepen dat we ook vandaag al op een energie-efficiënte manier moeten werken en bijgevolg alle kansen moeten grijpen om het milieu te beschermen”, bevestigt Bertrand Piccard, Voorzitter van de Foundation Solar Impulse.
Ward Vanhee Sr Project Manager, Two cents
Yves Roy Marketing & Communication Manager, Schneider-Electric
Story image
Story image
Story image

 

 

Over Schneider Electric Belgium

Schneider wil iedereen de kans geven om de beschikbare energiebronnen en middelen te optimaliseren en zo te bouwen aan vooruitgang en duurzaamheid  voor ons allemaal. Dat streven vatten we samen in ‘Life Is On’.

We willen ons profileren als uw digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie. We stimuleren de digitale transformatie via een integratie van internationaal toonaangevende processen en energietechnologieën, end-point to cloud geconnecteerde producten, stuurprogramma’s, software en diensten in elke fase van de levenscyclus. Zo komen we tot een geïntegreerd beheer van bedrijven, woningen, gebouwen, datacenters, infrastructuren en industrieën.

We zijn een bijzonder lokaal bedrijf dat internationaal actief is. We pleiten voor open normen en bouwen mee aan ecosystemen met een passie voor onze gemeenschappelijke waarden rond zingeving, inclusie en empowermentwww.se.com/be 

Schneider Electric Belgium
Dieweg 3
B-1180 Brussel