Aeven en Schneider Electric realiseren samen een baanbrekende stabiliteitsoplossing voor het Deense netwerk

  • De bekroonde datacenteroperator Aeven is een samenwerking aangegaan met Schneider Electric om een innovatieve oplossing voor netstabilisatie in Denemarken te ontwikkelen. ​ 
  • Centraal in het succes staan de ultra-energie-efficiënte en geavanceerde Galaxyä VX UPS en EcoStruxureä software van Schneider Electric. 
  • Het project zorgt voor een grotere stabilisatie en veerkracht van het lokale Deense elektriciteitsnet zonder de betrouwbaarheid of stabiliteit van datacenters voor klanten van Aeven aan te tasten. 

Schneider Electric, leider in de digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, leverde een stabilisatieproject ter ondersteuning van het Deense elektriciteitsnet, in samenwerking met Aeven, leverancier van adaptieve digitale en datacenteroplossingen. ​ 

Aeven heeft drie decennia ervaring in de digitale infrastructuurindustrie. Als onafhankelijk bedrijf heeft Aeven zijn hoofdkantoor in Denemarken en is het aanwezig in de Filippijnen en Tsjechië. Het bedrijf levert robuuste en veilige digitale- en datacenterdiensten voor klanten in de publieke sector, AI en biowetenschappen, en gereguleerde markten zoals de financiële sector. ​ 

Het Deense net stabiliseren 

De groene overgang van energie uit fossiele brandstoffen naar een afhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen – in combinatie met een uitdagend macro-economisch klimaat – leidde ertoe dat de Deense netbeheerders moeite hebben om de netlevering te stabiliseren. ​ 

Als gevolg van de topografie van Denemarken hebben delen van het Deense elektriciteitsnet te kampen met een aanzienlijke toename van de piekvraag, waardoor de autoriteiten zich tot grootschalige energieverbruikers moeten wenden om op korte en lange termijn verlichting te bieden. ​ 

Als reactie op het verzoek ontwikkelde Energinet, de Deense TSO (Transmission System Operator) een Fast Frequency Reserve (FFR) pool, waarmee datacenters en andere energie-intensieve industrieën het net konden ondersteunen met diensten voor frequentiestabilisatie. Door samen te werken met het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Schneider Electric in Kolding en haar tegenhangers in Parijs, bouwde Aeven een op maat gemaakte Galaxy VX UPS-oplossing (uninterruptible power supply) om FFR te leveren en het lokale energienet te stabiliseren. 

Een primeur voor Denemarken 

In 2022 zetten de technische experts van Aeven een megawatt (MW) capaciteit van een van zijn Deense datacenters in om dit kritieke project te ondersteunen. Nadat Aeven in 2017 voor het eerst de Galaxy VX UPS-systemen van Schneider Electric had aangeschaft, maakte het bedrijf gebruik van de gepatenteerde eConversion-technologie en de EcoStruxure Microgrid Advisor-software om een speciale FFR-oplossing te creëren die zou helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren tijdens piekbelastingen. ​ 

Vanaf het begin nam het project twaalf maanden in beslag om te testen, te valideren en in bedrijf te stellen, en heeft het de operationele efficiëntie van Aeven's bestaande pool van Galaxy VX UPS-systemen aanzienlijk verhoogd. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de eConversion bedrijfsmodus van het bedrijf, die tot 99% efficiëntie biedt zonder afbreuk te doen aan de beschikbaarheid, heeft Aeven de energieverspilling in de UPS met 68% per jaar teruggebracht, zonder dat dit ten koste ging van de stabiliteit van het datacenter. 

EcoStruxure Microgrid Advisor van Schneider Electric, een cloudgebaseerd softwareplatform voor de vraagzijde, stelt bedrijven in staat om on-site energiebronnen dynamisch te beheren en te automatiseren - met behulp van voorspellende algoritmen om naadloos verbinding te maken met gedecentraliseerde energie wanneer dat nodig is. 

Duurzame innovatie 

In de toekomst is Aeven van plan om het toepassingsgebied uit te breiden naar meer datacenters met een vermogen van meerdere MW's. Hiermee laat het bedrijf zien dat de industrie een belangrijke rol kan spelen bij het opwekken van duurzame energie en het bouwen aan een duurzamere en veerkrachtigere toekomst. ​ 

De FFR-oplossing van Aeven won onlangs een prijs voor 'Duurzaam datacenterproject' bij de Deense Data Center Industry Awards, dankzij de focus op het bouwen aan een klimaatpositieve toekomst en het gebruik van technologische innovatie om een van de grootste uitdagingen van Denemarken te helpen oplossen. Het is ook genomineerd voor een jaarlijkse prijs van de Deense Kamer van Koophandel, die digitale actie ten gunste van de bredere samenleving erkent. 

"Innovatie is een essentieel onderdeel van Aeven's dna, maar om succesvol te kunnen innoveren moeten we samenwerken met gelijkgestemde partners, waarbij er wederzijdse kennis is van elkaars business," aldus Peter Kristian Soegaard, Data Centre Manager voor Aeven. "Schneider Electric begrijpt dat duurzaamheid en veerkracht hand in hand moeten gaan. Dit project heeft ons in staat gesteld samen te werken om een nationale primeur te creëren, waarbij innovatie wordt gebruikt om het elektriciteitsnet te helpen stabiliseren en een positief verschil te maken voor het milieu."  
"Als bedrijf is het onze missie om de partner van onze klanten te zijn op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie. Dankzij een niet aflatend streven naar duurzame innovatie hebben Aeven en Schneider iets baanbrekends bereikt voor de Deense industrie", zegt Marc Garner, SVP, Secure Power Division, Schneider Electric, Europa. "Door te luisteren naar de behoeften van de lokale energieleveranciers en nauw samen te werken met Aeven, hebben we geholpen een oplossing te creëren waarvan gemeenschappen niet alleen in Denemarken, maar wereldwijd kunnen profiteren als deze op grote schaal wordt toegepast." 

 

Ward Vanhee

Press Officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schneider Electric Belgium

Het doel van Schneider Electric is om iedereen in staat te stellen het beste uit onze energie en hulpbronnen te halen en zo vooruitgang en duurzaamheid voor iedereen mogelijk te maken. Wij noemen dit Life Is On.  

Onze missie is om uw digitale partner te zijn voor duurzaamheid en efficiëntie.  

 Wij stimuleren digitale transformatie door wereldwijd toonaangevende proces- en energietechnologieën aan te bieden, waarbij producten, meetinstrumenten, software en diensten over een hele levenscyclus met elkaar verbonden blijven, zodat geïntegreerd gebouwbeheer mogelijk wordt voor huizen, bedrijfsgebouwen, datacenters, infrastructuur en industrieën.  

Wij zijn de meest lokale van de globale bedrijven. Wij zijn voorstanders van open standaarden en partnerschapsecosystemen die gepassioneerd zijn door onze gedeelde betekenisvolle, inclusieve en krachtige waarden. 

www.se.com/be

Contact

Dieweg 3 B-1180 Brussel

+32 2 37 37 502

[email protected]

www.se.be