Edge computing: data en applicaties dicht bij de gebruiker

  • De hybride ICT-omgeving krijgt er met edge computing - naast on premise en cloud - een element bij.
  • Edge computing heft de limieten van de cloud op en biedt rekenkracht zonder latency op de plaatsen die daar om vragen.
     

Bedrijven hebben nauwelijks hun cloudstrategie op punt gesteld, of daar kondigt een nieuwe evolutie zich al aan: edge computing. Het gaat om de logische volgende stap in een wereld met almaar meer geconnecteerde en intelligente toestellen. Betekent dat het einde voor het klassieke datacenter en de cloud? Niet meteen. We evolueren naar een hybride omgeving, met applicaties en data die zich on premise bevinden, in de cloud of in de edge.

Een belangrijke drijfveer voor de huidige evolutie in ICT is de doorbraak van het Internet of Things (IoT). Miljarden geconnecteerde mensen en toestellen zorgen voor almaar meer data – en dus almaar meer nood aan oplossingen om die data op een haalbare manier te transporteren, te verwerken en op te slaan. In 2020 komt naar schatting drie procent van de wereldwijde energieconsumptie op rekening van datacenters. “Dat stelt de ICT-sector voor een enorme uitdaging”, zegt Sebastian Born, IT Business VP bij Schneider Electric. “We moeten de datacenters efficiënter maken op het vlak van energieverbruik.”

Bij bedrijven en consumenten nemen het gebruik en de afhankelijkheid van ICT intussen voortdurend toe. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen op het vlak van management. Dat beheer spitst zich niet langer toe op één datacenter, maar op een combinatie van oplossingen, al dan niet gevirtualiseerd, op verschillende fysieke locaties, maar ook in de private en public cloud. “Dat nieuwe datacenterecosysteem moet eenvoudig, voorspelbaar, beschikbaar en efficiënt zijn”, zegt Sebastian Born.

De limieten van de cloud

IoT-toepassingen vragen veel van de ICTinfrastructuur. Het gaat om erg veel devices die allemaal een enorme hoeveelheid data doorsturen, wat de druk op onder meer opslagcapaciteit en connectiviteit verhoogt. Daarmee lopen we tegen de limieten van de huidige, hybride wereld aan. Niet alleen het on-premise datacenter, maar ook de cloud heeft haar grenzen. Er is namelijk de realiteit van de latency. Sommige toepassingen vereisen heel korte responstijden. In de context van IoT is daardoor ook bandbreedte een vraagstuk. Wie gaat al die data straks blijven transporteren? En zo komen we vanzelf bij edge computing terecht. De naam zegt het zelf: het gewicht verschuift naar de rand van het netwerk. Edge computing is echter een vlag die verschillende ladingen dekt. “Soms verwijst de term naar de geconnecteerde toestellen”, zegt Pascal Kieboom, VP ICT bij onderzoekscentrum imec, “die zelf bepaalde bewerkingen op de data uitvoeren, in plaats van ze daarvoor naar het centrale datacenter te sturen.” Even goed duidt edge computing op kleine, lokale datacenters die zich aan de rand van het netwerk bevinden, dicht bij de verbonden devices en gebruikers. Pascal Kieboom: “In het geval van imec denk ik daarbij aan onderzoekers die lokaal bepaalde rekenkracht nodig hebben. Ze werken dan niet via het centrale datacenter of de cloud, maar beschikken ter plaatse over een klein datacenter.”

Puzzelstukken

Het is duidelijk dat edge computing nieuwe kansen biedt voor een efficiëntere en meer performante ICT-omgeving. Al is een gezonde portie voorbehoud nooit verkeerd. “Het is altijd  interessant om zien hoe een volgende ICT-golf zich aankondigt”, zegt Pascal Kieboom. “Tegelijk blijft de beste oplossing doorgaans een combinatie van verschillende factoren.” Vijf of tien jaar geleden was de verwachting dat bedrijven hun hele infrastructuur in de cloud zouden consolideren. Dat is niet gebeurd. Wellicht is het vandaag net zo min zinvol om zonder omkijken alles naar edge computing te verschuiven. De beste manier om de ICT-infrastructuur te benaderen, is ze te bekijken als een puzzel. De kunst bestaat erin de stukken uit te zoeken die bij elkaar passen – met edge computing als één van de mogelijke nieuwe stukken.

Kirsten Van Pee

Senior Project Manager, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schneider Electric Belgium

Het doel van Schneider Electric is om iedereen in staat te stellen het beste uit onze energie en hulpbronnen te halen en zo vooruitgang en duurzaamheid voor iedereen mogelijk te maken. Wij noemen dit Life Is On.  

Onze missie is om uw digitale partner te zijn voor duurzaamheid en efficiëntie.  

 Wij stimuleren digitale transformatie door wereldwijd toonaangevende proces- en energietechnologieën aan te bieden, waarbij producten, meetinstrumenten, software en diensten over een hele levenscyclus met elkaar verbonden blijven, zodat geïntegreerd gebouwbeheer mogelijk wordt voor huizen, bedrijfsgebouwen, datacenters, infrastructuur en industrieën.  

Wij zijn de meest lokale van de globale bedrijven. Wij zijn voorstanders van open standaarden en partnerschapsecosystemen die gepassioneerd zijn door onze gedeelde betekenisvolle, inclusieve en krachtige waarden. 

www.se.com/be