Schneider Electric en Capgemini werken samen om met 5G industriële automatisering te versnellen met ondersteuning van Qualcomm

Schneider Electric en Capgemini creëerden, met steun van Qualcomm Technologies Inc., een innovatieve end-to-end 5G Private Network-oplossing, die het potentieel heeft om industriële automatiseringssystemen te transformeren. Met behulp van geavanceerde, virtuele connectiviteit kan het systeem worden ingezet op verschillende industriële en logistieke locaties.

De bedrijven kondigden tijdens MWC Barcelona 2023 hun samenwerking aan, die resulteerde in een unieke geautomatiseerde hijsoplossing, mogelijk gemaakt door 5G. De bedrijven werken samen aan het ontwerp en de installatie van de oplossing in het hijslaboratorium van Schneider Electric in Grenoble.

De 5G Private Network-oplossing vereenvoudigt en optimaliseert de implementatie van digitale technologie op industriële locaties, zoals staalfabrieken en haventerreinen. Het vervangen van bekabelde connecties met draadloze verbindingen en het bij elkaar brengen van bestaande draadloze verbindingen van Schneider Electric’s industriële automatiseringssysteem speelt daarbij een belangrijke rol.

Van luchtvaart- en auto-industrie tot staalproductie en scheepvaart: hijstoepassingen zijn een belangrijke schakel in de supply chain en in productieactiviteiten waarbij zware materialen en goederen over soms honderden meters worden vervoerd. De kraantoepassingen zijn ontworpen om te functioneren in uitdagende industriële omgevingen, bijvoorbeeld onder extreme temperaturen en over grote afstanden.

"Digitale transformatie helpt klanten van Schneider Electric om vooruitgang te boeken ophet gebied van productiviteit, efficiëntie en duurzaamheid. Maar geen bedrijf kan dat alleen", aldus Marc Lafont, Vice President Innovation and Upstream Marketing bij Schneider Electric. "Schneider Electric is altijd een voorstander geweest van samenwerking en de innovatie die daarbij hoort. Deze baanbrekende end-to-end 5G-oplossing, is een perfect voorbeeld van de kracht van samenwerking, nu we deze oplossing dit jaar bij eindgebruikers testen. Bovendien zullen we op korte termijn meer industriële 5G-use-cases valideren in verschillende toepassingen voor discrete productie, hybride automatisering en procesautomatisering. Op langere termijn zullen we experimenteren met een diepere integratie van 5G-technologie in onze automatiseringsapparatuur."

Draadloos, geautomatiseerd hijsen

Geautomatiseerde hijssystemen verhogen de productiviteit, veiligheid en operationele prestaties. Ze vereisen wel snelle reactietijden, hoge precisie en betrouwbaarheid, 24/7 beschikbaarheid en handmatige en zelfstandige mogelijkheden. Bovendien moeten verschillende systemen naast elkaar ingesteld zijn op hetzelfde netwerk met videocamera's, voor monitoring en bediening op afstand en PLC's (Programmable Logic Controllers) voor verschillende besturingsfuncties.

Dankzij de lage latency kenmerken van 5G kan het systeem glasvezelkabels vervangen bij bediening op afstand. Hierdoor wordt het netwerk minder complex, vermindert het aantal draden en biedt het op de lange termijn betrouwbare connectiviteit.

"Deze samenwerking met Schneider Electric laat het unieke vermogen van Capgemini zien om samen met klanten technologieën te benutten om te innoveren en nieuwe use cases voor hun industrie te creëren. De 5G end-to-end oplossing op maat is een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van 5G voor industriële communicatie. Het illustreert het potentieel om een deel van de industrie te transformeren", aldus Fotis Karonis, Group Leader of 5G and Edge Computing bij Capgemini.
"Er ligt een enorme kans om 5G te gebruiken om bedrijfsconnectiviteit sterk te verbeteren. Daarom investeren we in dit opkomende ecosysteem door praktische innovaties te bieden voor 5G Private Networks," zegt Enrico Salvatori, Senior Vice President, Qualcomm Europe, Inc. en President, Qualcomm Europe/MEA. “Onze nieuwste technologieën versnellen de talrijke voordelen die moderne 5G Private Networks bieden aan partners als Schneider Electric en Capgemini. Door een vooraf geïntegreerde oplossing mogelijk te maken met keuze uit meerdere leveranciers, samen met Open RAN-automatisering en beheertechnologie om de implementatie, het beheer en de aanpasbaarheid van privénetwerken te stroomlijnen, helpen we de complexiteit te verminderen en de time-to-market wereldwijd te versnellen.”

Capgemini heeft nauw samengewerkt met Schneider Electric om een geoptimaliseerde end-to-end 5G-oplossing te ontwerpen en bedrijfsresultaten te identificeren voor de industriële gebruikerscase van Schneider Electric. Ook heeft Capgemini de systeemintegratie ondersteund op basis van de nieuwste innovaties van Qualcomm Technologies. Ten slotte heeft Capgemini Schneider Electric geholpen bij de integratie van het 5G-netwerk in de gebruikerscase, om het systeem te karakteriseren en te optimaliseren.

De expertise van Schneider Electric op het gebied van industriële automatisering in combinatie met de ervaring van Qualcomm Technologies op het gebied van draadloze technologieën, compute en AI-innovaties, plus de praktijkervaring van Capgemini op het gebied van netwerkimplementatie en systeemintegratie komen samen om prestaties te verbeteren en tegelijkertijd de systemen minder complex te maken. Dit resulteert in een snellere oplevertijd en verbeterde KPI's voor klanten die gebruik maken van geautomatiseerde hijstoepassingen.

Ward Vanhee

Press Officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schneider Electric Belgium

Schneider wil iedereen de kans geven om de beschikbare energiebronnen en middelen te optimaliseren en zo te bouwen aan vooruitgang en duurzaamheid  voor ons allemaal. Dat streven wordt samengevat in ‘Life Is On’.

Schneider Electric profileert zich als digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie. Het bedrijf stimuleert de digitale transformatie via een integratie van internationaal toonaangevende processen en energietechnologieën, end-point to cloud geconnecteerde producten, stuurprogramma’s, software en diensten in elke fase van de levenscyclus. Zo komt Schneider Electric tot een geïntegreerd beheer van bedrijven, woningen, gebouwen, datacenters, infrastructuren en industrieën.

Schneider Electric is een bijzonder lokaal bedrijf dat internationaal actief is. Het pleit voor open normen en bouwt mee aan ecosystemen met een passie voor gemeenschappelijke waarden rond zingeving, inclusie en empowermentwww.se.com/be

Contact

Dieweg 3 B-1180 Brussel

+32 2 37 37 502

[email protected]

www.se.be