Schneider Electric investeert in Planon Beheer B.V. (‘Planon’)

Schneider Electric investeert in Planon Beheer B.V. (‘Planon’)

Gebouwen digitaal omvormen tot de gezonde en duurzame werkplekken van de toekomst

  1. Mogelijke doelgroepen zijn: overheden, onderwijs, vastgoed, gezondheidszorg, de financiële sector, datacenters en de verzekeringsindustrie 
  2. Planon Software blijft een onafhankelijke verdeler van software en stelt zich tegenover producenten neutraal op 

Schneider Electric, toonaangevend in de digitalisering van energiebeheer en automatisering, maakt een strategische minderheidsinvestering bekend in Planon Beheer B.V. (‘Planon’), vooraanstaand leverancier van cloud-based software in het kader van Integrated Workplace Management Systems (IWMS). Nadat de gangbare regelgevende en juridische procedures met succes werden gevolgd, verruimt de investering Schneiders unieke aanbod aan software voor gebouwen. Beide partijen verstevigen bovendien hun marktpositie en gebouwen krijgen een duurzamer profiel met een hogere meerwaarde.  

Schneider Electric en Planon zullen samen innovaties ontwikkelen. Centraal staat een breed gamma van software en diensten die de levenscyclus van (bestaande en nieuwe) gebouwen digitaliseren. Dit alles ten gunste van de duurzaamheid van gebouwen, de operationele efficiëntie en het welzijn van de gebruikers van overheidsdiensten, onderwijs, vastgoed, gezondheidszorg, de financiële sector, datacenters en verzekeringen.

Huidige gebouwen zijn bijzonder inefficiënt: ze  verbruiken meer dan 50 % van de wereldwijd beschikbare elektriciteit en 1/3 van alle energie. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor 40 % van de internationale CO2-uitstoot. Schneider Electric is ervan overtuigd dat gebouwen in de toekomst steeds meer gedigitaliseerd zullen worden en dat dergelijke end-to-end technologieën cruciaal zullen zijn in het verhogen van de energie-efficiëntie en het verlagen van de CO2-uitstoot. Tegelijk kunnen gebruikers van die gebouwen rekenen op meer comfort, en hun eigenaars op minder kosten.

Om energieneutraal te worden, moeten negen van de tien bestaande gebouwen een digitale transformatie ondergaan. De activiteiten van Planon op het vlak van werkplekbeheer, onderhoud en operationele oplossingen gaan uit van analyses in real time om te komen tot hyperefficiëntie en een hogere productiviteit bij de operatoren en de gebruikers van gebouwen, die op een meer gepersonaliseerde werkplek actief kunnen zijn.

Het gezamenlijke aanbod op basis van IT/OT-convergentie verbreedt het inzicht in hoe onderhouds- en beheerprocessen een meerwaarde kunnen bieden. De gecombineerde softwareoplossingen moeten uiteindelijk slimmere werkplekken opleveren. Een voorbeeld:

  • Eigenaars van gebouwen en beheerders van faciliteiten lopen minder risico op klachten van bewoners, aangezien potentiële problemen proactief worden aangepakt;
  • Ruimtes worden optimaal benut in functie van de bedrijfsbehoeften. Zo kunnen ondernemingen zich steeds aanpassen aan de evoluerende normen voor gebouwen;
  • Gezondheid en veiligheid gaan erop vooruit, het comfort en het welzijn van gebruikers verhogen dankzij een opvolging van de luchtkwaliteit en de temperatuur;
  • Een hogere tevredenheid bij bewoners, een optimalisering van processen, meer duurzaamheid en een hogere kostenefficiëntie.

De integratie tussen het EcoStruxure™ platform voor energiebeheer van Schneider Electric en de bedrijfsoplossingen van Planon verhoogt het bereik ervan via beheerplatformen van verschillende verdelers waarop miljoenen gebouwen inloggen. De bouwomgeving evolueert zo van passieve en dure activa naar een veilig, duurzaam en weerbaar geheel.

Planon blijft actief als onafhankelijk softwareverkoper, maar dankzij de IWMS verruimen de bestaande beheer- en onderhoudsoplossingen van Schneider Electric om zo eigenaars en gebruikers van gebouwen via alle geïnstalleerde technologieën een meerwaarde te bieden. De strategische transactie past ook in het streven van Schneider Electric om hoogwaardige end-to-end software te ontwikkelen en daarmee klanten op weg te zetten naar een digitalisering die de duurzaamheid en de efficiëntie ten goede komt in de loop van de levenscyclus (van CapEx naar OpEx).

Philippe Delorme, Executive Vice-President of Energy Management en lid van het directiecomité van Schneider Electric, vertelt:

‘We zijn blij dat we met Planon de krachten bundelen! Zo groeit onze digitale expertise en breiden we ons aanbod voor klanten in al onze activiteiten rond gebouwen en datacenters uit, terwijl de levenscyclus en de operationele efficiëntie erop vooruit gaan. We brengen naar schatting 90 % van onze tijd binnen door. In de toekomst moeten gebouwen dan ook duurzame, hyperefficiënte en weerbare structuren worden die de mens centraal zetten. De covid-19 pandemie gaf die verschuiving een nieuwe dimensie, aangezien gebouwen ook de weerbaarheid van bedrijven moeten ondersteunen. Schneider Electric wil een essentiële rol spelen in het creëren van een duurzame, weerbare en toekomstgerichte bouwomgeving.’

Pierre Guelen, oprichter en CEO van Planon, bevestigt:

‘We zijn bijzonder tevreden met deze investering door Schneider Electric: onze klanten, onze partners én ons bedrijf varen er wel bij! Schneider Electric breidt onze portfolio van oplossingen uit met technologie voor gebouwbeheer die onze relaties met klanten en partners een allesomvattende, ongeëvenaarde dimensie biedt. We delen dezelfde visie op de digitalisering van de volledige levenscyclus van gebouwen om te komen tot een gezonde, duurzame en door cijfers gestaafde efficiënte bouwomgeving die gebruikers een gepersonaliseerde ervaring op de werkplek oplevert. De steun van Schneider Electric laat ons toe de impact van onze oplossingen op de wereldmarkt in snel tempo te verhogen.’

Laurent Bataille, Executive Vice-President bij de Digital Energy Division van Schneider Electric voegt eraan toe:

‘Slimme gebouwen zijn niet alleen duurzamer en efficiënter, maar bieden ook een meerwaarde voor de medewerkers, die genieten van extra comfort, welzijn en veiligheid. Het gebouw van de toekomst geeft merken meer mogelijkheden om zich te manifesteren en te onderscheiden én genereert energie en inkomsten dankzij de kracht van moderne technologie. We kunnen niet koolstofneutraal worden tegen 2025, noch de klimaatcrisis bestrijden als onze gebouwen geen gedaanteverwisseling ondergaan. Slimme, geconnecteerde gebouwen vormen de hoeksteen van onze geëlektrificeerde en gedigitaliseerde wereld.’

Over Planon

Planon is wereldwijd toonaangevend als leverancier van software voor vastgoed- en faciliteitenbeheer, die gebouwen en diensten digitaliseert via de bundeling van veelzijdige en slimme technologieën in gebouwen, bedrijfsoplossingen en data in één betrouwbare bron van informatie waarmee eigenaars en gebruikers van gebouwen, net als dienstverleners, hun voordeel kunnen doen. Vanuit meer dan 35 jaar ervaring bouwde Planon een uitstekende reputatie op als leverancier van innovatieve software, aangetoonde beste praktijken en professionele diensten voor zowel multinationals als lokale organisaties.

www.planonsoftware.com

Story image
Els Vanhonsebrouck Marketing Communication Specialist, Schneider Electric
Ward Vanhee Sr Project Manager, Two cents
Over Schneider Electric Belgium

Schneider wil iedereen de kans geven om de beschikbare energiebronnen en middelen te optimaliseren en zo te bouwen aan vooruitgang en duurzaamheid  voor ons allemaal. Dat streven wordt samengevat in ‘Life Is On’.

Schneider Electric profileert zich als digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie. Het bedrijf stimuleert de digitale transformatie via een integratie van internationaal toonaangevende processen en energietechnologieën, end-point to cloud geconnecteerde producten, stuurprogramma’s, software en diensten in elke fase van de levenscyclus. Zo komt Schneider Electric tot een geïntegreerd beheer van bedrijven, woningen, gebouwen, datacenters, infrastructuren en industrieën.

Schneider Electric is een bijzonder lokaal bedrijf dat internationaal actief is. Het pleit voor open normen en bouwt mee aan ecosystemen met een passie voor gemeenschappelijke waarden rond zingeving, inclusie en empowermentwww.se.com/be 

Schneider Electric Belgium
Dieweg 3
B-1180 Brussel