Schneider Electric lanceert IEC-versie SM AirSeTin België 

  • Nieuw SF6-vrij modulair schakelaarmateriaal verhoogt milieuvriendelijkheid, veiligheid en gebruiksgemak 
  • IEC-versie klaar voor lancering ​ 
  • Zuivere lucht heeft aardopwarmingsvermogen van 0 
  • Digitaal en verbonden 

Schneider Electric, leider in de digitale transformatie van energiemanagement en automatisering, lanceert de SM AirSeT™ in België. Dit gamma SF6-vrije middenspanning schakelaarapparatuur stelt commerciële gebouwen, ziekenhuizen en fabrieken in staat hun impact op het milieu te verminderen en zowel het onderhoud als de werking van hun elektrische apparatuur te optimaliseren.

De technologie van de SM AirSeT™ vervangt SF6-gas door een innovatieve combinatie van vacuümonderbreking en zuivere luchtisolatie. Het nieuwe schakelmateriaal behoudt de compacte fysieke voetafdruk waarvoor de traditionele SF6-gebaseerde apparatuur zo werd gewaardeerd. Bovendien blijft de bediening zoals voorheen, zodat technici geen herscholing nodig hebben.

“Er is niet langer een technologische belemmering om SF6 te vervangen in secundaire modulaire schakelinstallaties. Het is ook niet nodig om andere gefluoreerde gassen te gebruiken ter vervanging van SF6, omdat die onbekende risico's met zich meebrengen of in de toekomst aan bijkomende wetgeving kunnen worden onderworpen”, stelt Lien Hespel, VP Power Systems België en Nederland voor Schneider Electric.

IEC-versie in interne cabines

Als eerste stap in een volledige uitbanning van SF6-gas, lanceert Schneider Electric nu de IEC-versie van SM AirSeT™. Deze versie is volledig getypetest volgens de relevante internationale IEC-normen en mag geplaatst worden in interne lussen tot 24kV van bedrijven. Dit is ideaal voor klanten die inzetten op een hogere duurzaamheid en de nieuwe Europese Regelgeving niet willen afwachten.

Zodra SM AirSeT™ door Synergrid is gehomologeerd, zal dit modulaire schakelmateriaal ook op het net van de distributienetbeheerders mogen worden aangesloten.

Strengere regelgeving

Middenspanningsschakelinstallaties zijn een essentieel onderdeel van de elektriciteitsdistributie. Naarmate de elektrificatie toeneemt en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen groeit, neemt ook de behoefte aan middenspanningsschakelapparatuur toe. In deze apparatuur wordt vaak zwavelhexafluoride (SF6) gebruikt, een door de mens gemaakt gas met heel wat voordelen – hoog isolerend en thermisch vermogen, stabiliteit,… – maar ook met een hoog aardopwarmingsvermogen.

SF6 is dus niet de meest milieuvriendelijke oplossing, wat ook de EU erkent in haar recente regelgeving. Op 7 februari 2024 is de nieuwe Europese Verordening 2024/573 gepubliceerd die vanaf 1 januari 2026 de installatie van middenspanningsinstallaties tot 24kV met SF6 verbiedt. ​

Veiligheid en gebruiksgemak

Wanneer SF6-schakelapparatuur het einde van zijn operationele leven bereikt, wordt het gas idealiter opgevangen, opnieuw verwerkt en hergebruikt. Er zijn tal van stappen nodig en alleen geautoriseerde beheerders van gevaarlijk afval mogen de gassen op het einde van de levensduur behandelen. Bovendien kan de verwerking van de gassen erg kostelijk zijn. Het gebruik van zuivere lucht in plaats van SF6 in de SM AirSeT™ vermindert drastisch de milieu-impact en vermijdt het recyclingproces. Bovendien verhoogt de veiligheid (minder risico bij een lek) aanzienlijk.

Digitaal en verbonden

De keuze voor groene schakelapparatuur is van bijzonder belang, zeker nu de vraag naar middenspanning schakelinstallaties toeneemt. Niet alleen voor nutsbedrijven, maar ook voor commerciële en industriële installaties. De nieuwe SM AirSet™ installaties hebben nog een bijkomend voordeel. Ze zijn van nature digitaal en verbonden. Zo kunnen gebruikers maximaal de kracht van data benutten bij het beheer van hun infrastructuur en de levensduur verlengen met preventief en conditioneel onderhoud. Men krijgt een beter zicht op wat fout aan het lopen is, waardoor op tijd ingegrepen kan worden voor er schade is aan de bedrijfsmiddelen en er geen onnodige stilstand ontstaat. Ook dit draagt bij aan de duurzaamheid. Met deze oplossingen zet Schneider Electric zijn missie verder om organisaties te helpen net-zero te bereiken.

Ward Vanhee

Ward Vanhee

Press Officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schneider Electric Belgium

Het doel van Schneider Electric is om iedereen in staat te stellen het beste uit onze energie en hulpbronnen te halen en zo vooruitgang en duurzaamheid voor iedereen mogelijk te maken. Wij noemen dit Life Is On.  

Onze missie is om uw digitale partner te zijn voor duurzaamheid en efficiëntie.  

 Wij stimuleren digitale transformatie door wereldwijd toonaangevende proces- en energietechnologieën aan te bieden, waarbij producten, meetinstrumenten, software en diensten over een hele levenscyclus met elkaar verbonden blijven, zodat geïntegreerd gebouwbeheer mogelijk wordt voor huizen, bedrijfsgebouwen, datacenters, infrastructuur en industrieën.  

Wij zijn de meest lokale van de globale bedrijven. Wij zijn voorstanders van open standaarden en partnerschapsecosystemen die gepassioneerd zijn door onze gedeelde betekenisvolle, inclusieve en krachtige waarden. 

www.se.com/be