Schneider Electric moderniseert en automatiseert het pompstation Caemerlinckx in Oostende

Als wereldwijde specialist in energiemanagement en automatisering wil Schneider Electric connectiviteit, duurzaamheid, efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid over de hele wereld promoten. Pompen en compressoren zijn hoofdsegmenten van Schneider Electric.

Schneider Electric België kreeg de opdracht om een technologische oplossing te vinden voor de modernisering, automatisering en het beheer, ook vanop afstand, van het pompstation Caemerlinckx in Oostende.

De vraag om een modernisering van het station door de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij)

De belangrijkste functie van het pompstation Caemerlinckx is het water dat in de grond gesijpeld is af te voeren en in de zee te lozen.

De VMM, beheerder van het pompstation Caemerlinckx, wilde de installaties vernieuwen, hun pompcapaciteit vergroten en ze automatiseren om ze vanop afstand te kunnen besturen.

Er werden twee visveilige pompen toegevoegd en elke pomp kan drie tot vijf m³ water per minuut verwerken. In geval van nood kan het pompstation Caemerlinckx tot 10 m³ water / minuut in zee lozen.

De upgrades voor het station Caemerlinckx

De bediening van de installaties kan lokaal of vanop afstand gebeuren met behulp van een industriële computer, de zogenaamde Programmeerbare Sturing. De programmeerbare sturing regelt het pompen, het waterdebiet en de druk en garandeert zo een maximale stabiliteit en veiligheid van de installatie.

Het pompstation kan ook in realtime worden gemonitord via het netwerk en de systemen van SCADA; de geregistreerde gegevens zijn uiteenlopend (water, niveau, elektrisch systeem, pompen, druk) en worden naar het operationele centrum gestuurd, dat vanop afstand de goede werking van het pompstation kan garanderen en eventuele problemen kan oplossen. De installatie van "power meters" (voor het meten en analyseren van het volledige voedingssysteem van het station) is een volgende stap in de modernisering en automatisering van het station Caemerlinckx.

Alles is ook klaar voor de installatie van het platform « Ecostruxture Pumping Advisor » van Schneider Electric. Zo wordt deze installatie nog beter gecontroleerd, door gebruik te maken van digitale gegevens die de operatoren via hun smartphone tijdig informeren over de toestand van het pompstation. Het platform bewaart ook de lijst met instructies (1000) en het tijdstip waarop deze orders werden gegeven.

Door de besturing te optimaliseren en de efficiëntie van het Caemerlinckx-station te maximaliseren kunnen de managers van het station preventief handelen en zo het energieverbruik van deze machines aanzienlijk verminderen.

Het pompstation Caemerlinckx wordt een “smart station”

Om te voldoen aan de verwachtingen van een dergelijke strenge specificatie en om ervoor te zorgen dat een pompsysteem kan communiceren met andere randapparatuur, heeft Schneider Electric het Internet of Industrial Objects (IIoT) opgenomen in zijn intelligente pompsoftware.

Enkele van de vele voordelen:

  • alles is voorzien voor de apparatuur van de industriële generatie 4.0
  • de integratie van software die het Internet of Things en algoritmes combineert om het energieverbruik en de energiebehoefte te verminderen
  • een vermindering van de onderhoudskosten 

 

 

Ward Vanhee Sr Project Manager, Two cents

 

Over Schneider Electric Belgium

Schneider wil iedereen de kans geven om de beschikbare energiebronnen en middelen te optimaliseren en zo te bouwen aan vooruitgang en duurzaamheid  voor ons allemaal. Dat streven wordt samengevat in ‘Life Is On’.

Schneider Electric profileert zich als digitale partner voor duurzaamheid en efficiëntie. Het bedrijf stimuleert de digitale transformatie via een integratie van internationaal toonaangevende processen en energietechnologieën, end-point to cloud geconnecteerde producten, stuurprogramma’s, software en diensten in elke fase van de levenscyclus. Zo komt Schneider Electric tot een geïntegreerd beheer van bedrijven, woningen, gebouwen, datacenters, infrastructuren en industrieën.

Schneider Electric is een bijzonder lokaal bedrijf dat internationaal actief is. Het pleit voor open normen en bouwt mee aan ecosystemen met een passie voor gemeenschappelijke waarden rond zingeving, inclusie en empowermentwww.se.com/be 

Schneider Electric Belgium
Dieweg 3
B-1180 Brussel