Schneider Electric's bijdrage aan de restauratie van de Notre-Dame kathedraal in Parijs
- Schneider Electric doneert geavanceerde oplossingen voor energiebeheer en de infrastructuurbeveiliging
- De symbolische actie voor dit historisch monument illustreert de kracht van Schneider Electric
- Een geslaagd project dankzij vindingrijke oplossingen op een complexe site
Schneider Electric, leider in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, is verheugd en trots te hebben bijgedragen aan de restauratie van de kathedraal Notre-Dame de Paris.
De werkzaamheden maakten het mogelijk om de elektrische installatie van de locatie te beveiligen en te monitoren. Het gebouwbeheersysteem zorgt er bovendien voor dat het energieverbruik van het monument wordt geoptimaliseerd. Zo doen moderne innovaties hun intrede in deze kathedraal, die een van de hoogtepunten van de middeleeuwse kunst vertegenwoordigt en sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
De brand die de kathedraal op 15 april 2019 zwaar trof, leidde tot een buitengewone uiting van solidariteit, zo ook bij Schneider Electric.
“Wij voelen ons nauw betrokken bij dit soort acties voor unieke en prestigieuze sites, denk maar aan wat we in het verleden hebben gedaan voor de Comédie Française of een wetenschappelijk station op Antarctica”, benadrukt Gilles Vermot-Desroches, directeur Burgerschap en Institutionele Zaken bij Schneider Electric.
Toekomstgerichte innovaties
Via een donatie leverde Schneider Electric een substantiële bijdrage, bestaande uit expertise, producten en oplossingen. De Groep leverde alle apparatuur die nodig is om de site van elektriciteit te voorzien en de veiligheid ervan te garanderen (HTA-cellen van 20 kV, transformator van 20 kV/410V 1250kVA, schakelkasten, omvormers, noodverlichting, schakelapparatuur, enz.). Maar ook de hulpmiddelen die nodig zijn voor het technisch beheer van het gebouw, dat de werking van het netwerk monitort en het verbruik stuurt (PLC's, sensoren, controllers, communicatiebussen enz.).
Naast de apparatuur neemt Schneider Electric ook een deel van het onderhoud van de elektrische distributiesystemen op zich. Maar het bedrijf ondersteunt ook de engineering, de inbedrijfstelling en de programmering van de geïnstalleerde systemen en de opleiding van toekomstige gebruikers.
De brand in 2019 maakte het oude elektrische systeem onbruikbaar. En zonder elektriciteit was heropening onmogelijk. Het nieuwe netwerk zorgt voor de distributie en beveiliging van energie en bevat innovatieve oplossingen en geavanceerde technologieën die een rationeel beheer van het elektriciteitsverbruik mogelijk maken en de veiligheid van de kathedraal helpen garanderen.
State-of-the-Art technologie voor brandpreventie
Om de brandveiligheid te garanderen, koos het projectteam voor geavanceerde oplossingen:
- Extra versterkte brandpreventie-eenheden (Acti9 Active AFDD) voor de stopcontactcircuits.
- Slimme kabeltemperatuursensoren (HeatTag) in alle elektriciteitskasten.
Dankzij deze twee innovaties wordt de goede werking van de installatie continu bewaakt en worden preventief waarschuwingen verstuurt waar nodig, nog voordat er een probleem optreedt.
Een engagement voor iedereen
Het projectteam werd geconfronteerd met een aantal technische uitdagingen die veel voorbereiding en vindingrijkheid vergden.
Een daarvan was de levering en installatie van de geconnecteerde TRIHAL-transformator, een sleutelelement in de stroomvoorziening van de kathedraal, begin 2024. Een gewicht van 3,2 ton werd met een vrachtwagen en kraan op de locatie boven de bouwplaats afgeleverd en vervolgens met een takel op zijn plaats in de kelder van de pastorie neergelaten. Voor het hijsen moest een specifieke studie worden uitgevoerd.
Een ander complex project was de installatie van een hoogspanningspost in een gewelfde kelder, met zeer ingewikkelde ruimtebeperkingen die werden opgelost dankzij op maat gemaakte apparatuur en ondersteuning.
“Het is een project waarbij de logistiek vrij complex was en een uitstekende coördinatie vereiste met de andere actoren ter plaatse,” onderstreept Cédric Larcher, Regional Manager van het Electrical Distribution Application Centre bij Schneider Electric Frankrijk, die verantwoordelijk was voor het beheer, de uitvoering en de monitoring van de werf.
Naast de ter beschikking gestelde infrastructuur, droegen ongeveer zestig werknemers (van fabrieksarbeiders tot netwerkontwerpers op locatie) hun knowhow bij.
Ward Vanhee